Släpvagnar

Att frakta på släp är väldigt praktiskt för större saker och om man inte vill skräpa ner i bilen. Lär dig mer och se olika typer av släpvagnar och släpvagnsdelar som finns till personbil. Vi listar också släpen som direkt går att beställa online.

Fler tips på släp

Släpvagn med galler

Obromsade och bromsade släpvagnar

En indelning görs mellan bromsade och obromsade släpvagnar och det finns skillnader i dessa som är värt att tänka på ifall du ska köpa ny släpvagn.

De bromsade släpvagnarna får framföras i högre hastighet och på större vägar. Den bromsade vagnen får man köra upp till 80 km/h med. En obromsad släpvagn får i vissa fall endast framföras i 40 km/h.

Besiktning av släp

Det finns besiktningsregler på släp precis som på bilar. Regelverket säger att ett nytt släp ska genomgå en första besiktning senast 4 år efter månaden då släpet togs i bruk. Därefter gäller vartannat år. Undantag är riktigt tunga släp på över 3,5 ton som måste besiktas första gången inom 12 månader och därefter varje år.

Saker som kontrolleras på ett släp vid en besiktning är bromsarna, blinkers, stopplyktor och belysning. Släpvagnens däck kontrolleras också så att mönsterdjupet är minst 1,6 mm.

Märkning av utstickande last på släp

När man lastar och fraktar långa saker på ett släp måste man ibland märka ut lasten. Om lasten sticker ut mer än 1 meter baktill ska man markera änden på lasten med en flagga eller tygbit i stark färg (röd är bra).

Om det är mörkt när man kör ska man sätta röda reflexer och lykta som visar rött ljus bakåt. De ska placeras så pass lågt att bakomvarande fordons halvljus träffar reflexen.